Shutdown Problem, suse 10.3 64bit hangs while shutting down

16/12/2007 - 21:59 von Sergiy M. Zhuk | Report spam
Hi Everybody!
I'm a SuSE newbe and I've got the following trouble with it:

box desc:

Asus M2A VM HDMI chipset 690 g,sb600
amd 64 x2 5800+

Suse 10.3 installed ok but it can't shut down the box -- just stops
all services...
says

The system will be halted immediately
... and freezes :-(

here is the part of the/var/log/message:
...
Dec 16 00:38:09 linux-4kp6 gconfd (zerg-2911): Exiting
Dec 16 00:38:09 linux-4kp6 shutdown[4966]: shutting down for system halt
Dec 16 00:38:10 linux-4kp6 init: Switching to runlevel: 0
Dec 16 00:38:11 linux-4kp6 smartd[4195]: smartd received signal 15:
Terminated
Dec 16 00:38:11 linux-4kp6 smartd[4195]: smartd is exiting (exit status 0)
Dec 16 00:38:11 linux-4kp6 atieventsd[3907]: Closing acpid connection
Dec 16 00:38:11 linux-4kp6 atieventsd[3907]: Closing control socket
Dec 16 00:38:11 linux-4kp6 atieventsd[3907]: ATI External Events Daemon
shutting down
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 auditd[3917]: The audit daemon is exiting.
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 audispd[3919]: input read: EOF
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 kernel: audit(1197758292.092:17): audit_pid=0
old917 by auidB94967295
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 kernel: audit(1197758292.092:18):
auidB94967295 uid=0 gid=0 pid919 comm="audispd" sig=6
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 kernel: ACPI: PCI interrupt for device
0000:00:14.2 disabled
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 sshd[4120]: Received signal 15; terminating.
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 avahi-dnsconfd[3950]: Got SIGTERM, quitting.
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 kernel: Kernel logging (proc) stopped.
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 kernel: Kernel log daemon terminating.
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 avahi-daemon[3932]: Got SIGTERM, quitting.
Dec 16 00:38:12 linux-4kp6 syslog-ng[2233]: syslog-ng version 1.6.12 going
down

and part of the boot.log

4>ACPI: RSDP 000F82B0, 0024 (r2 ATI )
<4>ACPI: XSDT 77EE3100, 0044 (r1 ATI ASUSACPI 42302E31 AWRD 0)
<4>ACPI: FACP 77EE8500, 00F4 (r3 ATI ASUSACPI 42302E31 AWRD 0)
<4>ACPI: DSDT 77EE3280, 5213 (r1 ATI ASUSACPI 1000 MSFT 3000000)
<4>ACPI: FACS 77EE0000, 0040
<4>ACPI: SSDT 77EE8740, 02CC (r1 PTLTD POWERNOW 1 LTP 1)
<4>ACPI: MCFG 77EE8B00, 003C (r1 ATI ASUSACPI 42302E31 AWRD 0)
<4>ACPI: APIC 77EE8640, 0084 (r1 ATI ASUSACPI 42302E31 AWRD 0)
<6>ATI board detected. Disabling timer routing over 8254.
<6>ACPI: PM-Timer IO Port: 0x4008
<7>ACPI: Local APIC address 0xfee00000
<6>ACPI: LAPIC (acpi_id[0x00] lapic_id[0x00] enabled)
<6>Processor #0 (Bootup-CPU)
<6>ACPI: LAPIC (acpi_id[0x01] lapic_id[0x01] enabled)
<6>Processor #1
<6>ACPI: LAPIC (acpi_id[0x02] lapic_id[0x02] disabled)
<6>ACPI: LAPIC (acpi_id[0x03] lapic_id[0x03] disabled)
<6>ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x00] high edge lint[0x1])
<6>ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x01] high edge lint[0x1])
<6>ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x02] high edge lint[0x1])
<6>ACPI: LAPIC_NMI (acpi_id[0x03] high edge lint[0x1])
<6>ACPI: IOAPIC (id[0x04] address[0xfec00000] gsi_base[0])
<6>IOAPIC[0]: apic_id 4, address 0xfec00000, GSI 0-23
<6>ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 0 global_irq 2 dfl dfl)
<6>ACPI: INT_SRC_OVR (bus 0 bus_irq 9 global_irq 9 low level)
<7>ACPI: IRQ0 used by override.
<7>ACPI: IRQ2 used by override.
<7>ACPI: IRQ9 used by override.
<6>Setting APIC routing to flat
<6>Using ACPI (MADT) for SMP configuration information
<4>swsusp: Registered nosave memory region: 000000000009f000 -
00000000000a0000
<4>swsusp: Registered nosave memory region: 00000000000a0000 -
00000000000f0000
<4>swsusp: Registered nosave memory region: 00000000000f0000 -
0000000000100000
<6>Allocating PCI resources starting at 78000000 (gap: 77f00000:68100000)
<6>SMP: Allowing 4 CPUs, 2 hotplug CPUs
<6>PERCPU: Allocating 50296 bytes of per cpu data
<4>Built 1 zonelists. Total pages: 483148
<5>Kernel command line: root=/dev/system/slsh vga=0x376
resume=/dev/system/swap splash=silent acpi=force
<6>bootsplash: silent mode.
<4>Initializing CPU#0
<4>PID hash table entries: 4096 (order: 12, 32768 bytes)
<4>Marking TSC unstable due to TSCs unsynchronized
<6>time.c: Detected 2799.937 MHz processor.
<4>Console: colour dummy device 80x25
<4>Checking aperture...
<4>CPU 0: aperture @ d3ce000000 size 32 MB
<4>Aperture too small (32 MB)
<4>No AGP bridge found
<4>Memory: 1927552k/1964928k available (2050k kernel code, 36988k
reserved, 1017k data, 316k init)
<4>Calibrating delay using timer specific routine.. 5604.02 BogoMIPS
(lpj208051)
<6>Security Framework v1.0.0 initialized
<4>Dentry cache hash table entries: 262144 (order: 9, 2097152 bytes)
<4>Inode-cache hash table entries: 131072 (order: 8, 1048576 bytes)
<4>Mount-cache hash table entries: 256
<6>CPU: L1 I Cache: 64K (64 bytes/line), D cache 64K (64 bytes/line)
<6>CPU: L2 Cache: 1024K (64 bytes/line)
<6>CPU 0/0 -> Node 0
<6>CPU: Physical Processor ID: 0
<6>CPU: Processor Core ID: 0
<6>SMP alternatives: switching to UP code
<6>Unpacking initramfs... done
<6>Freeing initrd memory: 4707k freed
<6>ACPI: Core revision 20070126
<4>Parsing all Control Methods:
<4>Table [DSDT](id 0001) - 622 Objects with 61 Devices 192 Methods 26
Regions
<4>Parsing all Control Methods:
<4>Table [SSDT](id 0002) - 8 Objects with 0 Devices 0 Methods 0 Regions
<4> tbxface-0587 [00] tb_load_namespace : ACPI Tables successfully acquired
<4>evxfevnt-0091 [00] enable : Transition to ACPI mode successful
<6>Using local APIC timer interrupts.
<4>result 12499729
<6>Detected 12.499 MHz APIC timer.
<6>SMP alternatives: switching to SMP code
<6>Booting processor 1/2 APIC 0x1
<4>Initializing CPU#1
<4>Calibrating delay using timer specific routine.. 5600.36 BogoMIPS
(lpj200722)
<6>CPU: L1 I Cache: 64K (64 bytes/line), D cache 64K (64 bytes/line)
<6>CPU: L2 Cache: 1024K (64 bytes/line)
<6>CPU 1/1 -> Node 0
<6>CPU: Physical Processor ID: 0
<6>CPU: Processor Core ID: 1
<4>AMD Athlon™ 64 X2 Dual Core Processor 5600+ stepping 03
<6>Brought up 2 CPUs
<4>migration_cost74
<6>NET: Registered protocol family 1
<6>Freeing unused kernel memory: 316k freed
<4>ACPI Exception (processor_core-0787): AE_NOT_FOUND, Processor Device is
not present [20070126]
<4>ACPI Exception (processor_core-0787): AE_NOT_FOUND, Processor Device is
not present [20070126]
<6>ACPI: Thermal Zone [THRM] (40 C)
<5>SCSI subsystem initialized
<7>libata version 3.00 loaded.
<7>ahci 0000:00:12.0: version 3.0
<6>ACPI: PCI Interrupt 0000:00:12.0[A] -> GSI 22 (level, low) -> IRQ 22
<6>ahci 0000:00:12.0: controller can't do 64bit DMA, forcing 32bit
<6>ahci 0000:00:12.0: controller can't do PMP, turning off CAP_PMP
<6>ahci 0000:00:12.0: AHCI 0001.0100 32 slots 4 ports 3 Gbps 0xf impl SATA
mode
<6>ahci 0000:00:12.0: flags: ncq sntf ilck pm led clo pio slum part
<6>ACPI: Using IOAPIC for interrupt routing
Yours respectfully,
Sergiy.
Написане в M2 - поштовому клієнті браузера Opera: http://www.opera.com/m2/
 

Lesen sie die antworten

#1 Bernd Weigelt
17/12/2007 - 01:56 | Warnen spam
Sergiy M. Zhuk wrote:

Suse 10.3 installed ok but it can't shut down the box -- just stops
all services...
says

The system will be halted immediately
... and freezes :-(



https://bugzilla.novell.com/show_bug.cgi?id31747

Bernd
OS: openSUSE 10.3 (X86-64)
Kernel: 2.6.24-rc5-git2-10.2-default
KDE: 3.5.8 "release 22.3"

Ähnliche fragen